Wat doet ARC audio precies, en is het echt de moeite waard om te gebruiken? In dit interessante audiofiele blogartikel leggen we het één en ander uit van wat HDMI ARC zo bijzonder maakt.

HDMI en ARC 

De betrouwbare High-Definition Multimedia Interface (HDMI) is al meer dan 15 jaar dé digitale connector voor vele flatscreen televisies, projectoren en andere AV-apparatuur. In die tijd is het uitgegroeid tot een doe-er-alles-mee verbinding, die fungeert als medium voor verschillende video- en audioformaten. 

HDMI ARC (Audio Return Channel) is een heel slim protocol dat binnen deze HDMI standaard past en in theorie kan het assisteren bij het vereenvoudigen van een gecompliceerde AV opstelling en het verminderen van het aantal kabels dat jij nodig hebt. 

Het ARC -protocol werd in 2009 als onderdeel van HDMI versie 1.4 toegevoegd en maakt sindsdien deel uit van de HDMI specificatie. Maar wat heeft dit voor zin?

Wanneer HDMI ARC te gebruiken 

Stel je het volgende eens voor. Je hebt een set-top tv-box, gameconsole en Blu-ray-speler die allemaal via HDMI op jouw tv aangesloten zijn. Of heel misschien gebruikt jouw smart-tv een ingebouwde video-app zoals Netflix of Amazon Prime Video. Hoe dan ook, als jij de luidsprekers van jouw tv niet voor deze audio wilt gebruiken, of jij het geluid ervan liever via een soundbar of thuisbioscoopversterker zou willen horen. 

Dan moest je voorheen een optische kabel vanaf de achterkant van jouw tv op een optische ingang van je audioapparaat aansluiten. Iets wat op zich een rommelige oplossing is.

Audio ‘downstreamen’ 

Theoretisch lost HDMI ARC dit probleem op. Want met HDMI ARC hoef jij geen optische kabel meer te gebruiken en kan jij jouw audio gewoon ‘downstreamen’ van een compatibele HDMI aansluiting op jouw tv naar een compatibele HDMI ARC aansluiting op een soundbar of AV-ontvanger. Klinkt fijn, dacht je ook niet? 

Om te profiteren van een HDMI ARC signaal, heb je dus een televisie en audioprocessor (AV-ontvanger of soundbar) nodig, met bijpassende ARC compatibel HDMI aansluitingen.

De compatibel audio signalen 

De ARC standaard was speciaal ontworpen om S/PDIF digitale audio uitgangen (ook wel TOSLINK genoemd) te vervangen en ondersteunt dus elk audioformaat dat normaal gesproken door S/PDIF gaat. Oftewel: Dolby Digital, DTS en PCM-audio. Het kan probleemloos zowel de gewone tweekanaals audio als de 5.1 surround sound doorgeven.

Heb jij ook ARC op je tv? 

Kijk maar even op de achterkant van je tv. Indien deze drie of vier HDMI aansluitingen bevat, moet je degene vinden met het label ‘(ARC )’. De benaming is echter niet verplicht, maar zolang jouw tv een model van eind 2009 of daarna is, zou er theoretisch wel één tot jouw beschikking moeten staan. Raadpleeg desnoods de gebruikershandleiding van de tv als je het niet zeker weet. 

ARC audio kan een hoop plezier opleveren, want jouw audio is maar zo goed als jouw zwakste schakel in je geluidssysteem. Dus bekijk hier bij Kabel-Mania wat voor producten er beschikbaar zijn om allerlei hoogwaardige ARC verbindingen mogelijk te maken. 

ARC audio

hdmi