De evolutie van de netwerkkaart snelheid

In den beginne was er Ethernet en de computergod achter de computer zag dat dit goed was. Maar na een tijdje was het nog niet helemaal goed genoeg. Dus evoleerde Ethernet naar sneller Ethernet, dat zo de maximale prestaties van 10 Mbps naar 100 Mbps vertienvoudigde.

Maar natuurlijk is ‘snel’ een relatieve term, dus leidde dit snellere Ethernet uiteindelijk naar Gigabit Ethernet, met daarbij een compleet nieuwe snelheidsboost, dit keer tot 1.000 Mbps (wat natuurlijk 1 Gigabit is!).

Maar heb ik een gigabit Ethernet netwerkkaart nodig?

Dit hangt uiteraard af van de snelheid van je internetverbinding. Als jouw internetverbinding 100 Megabit of lager is, dan maakt een Gigabit router en/of Gigabit Ethernet netwerkkaart jouw internet niet sneller.

Aan de andere kant, als jij over een internetverbinding van bijvoorbeeld 200 Megabit beschikt en slechts een router of netwerkkaart van 100 Megabit hebt, dan verspil jij direct al de helft van jouw internetsnelheid. Dus hoewel een Gigabit dan klinkt als een soort ‘overkill’ voor een verbinding van 200 Megabit, heb je het toch nog nodig.

Als jouw internetverbinding kortom sneller is dan 100 Megabit, bijvoorbeeld 200 of 500 Megabit, dan zal jij direct al een groot verschil merken ten opzichte van een te langzame netwerkkaart.

Je kan jouw internetverbinding qua snelheid snel testen met bijvoorbeeld de speedtest tool van Ookla. Is jouw verbinding veel sneller dan 100 Megabit, dan is dat een teken dat jij baat zou hebben bij een Gigabit router plus Kabel-Mania netwerkkaart.

Gigabit Ethernet verbetert jouw lokale snelheid

Als jij eigenaar van een mediaserver bent, dan verbetert een Gigabit Ethernet network zeker jouw verbindingen. Een mediaserver kan soms wel meer dan vijf 4K mediastreams via Gigabit weergeven. Met Gigabit kunnen jouw computers ook meerdere verbindingen met elkaar hebben zonder dit daardoor ook maar iets te vertragen.

Ben je een computernerd en houd jij van het continu sleutelen aan soft- en hardware, dan kan je heel veel coole dingen doen met een lokaal Gigabit netwerk.

Gigabit Ethernet kan je WiFi snelheid verbeteren

Indien jij minimaal over een WiFi-N netwerk beschikt, dan kan gigabit Ethernet de snelheid van jouw lokale draadloze verkeer verbeteren. Als jij namelijk een draadloos netwerk hebt dat werkt met 160 Megabit of meer, dan wordt die snelheid gesmoord tot 100 Megabit als het om welke reden dan ook minder netwerksnelheid van jouw langzamere network ontvangt. Sommige draadloze gadgets zijn zelfs sneller dan Gigabit!

Het snelle netwerkgemak

Het toevoegen van een Gigabit Ethernet netwerk kaart plus al zijn andere toebehoren zal jou niet direct een faillisement opleveren, want de aanschafkosten zijn bij Kabel-Mania laag genoeg en de potentiële voordelen zijn in veel gevallen groot. Het is zodoende absoluut de moeite waard om voor een snelle Gigabit verbinding te gaan. Het snelle netwerkgemak dient zo de (ultra-moderne) mens!

netwerkkaart

Gigabit