HDMI is al diverse keren van versie veranderd, dus is het soms wat moeilijk om alle verschillen bij te houden. Hopelijk helpt dit Kabel-Mania artikel jou enkele verschillen te begrijpen en te onderscheiden welke functies belangrijk voor je kunnen zijn, terwijl je hier online winkelt.

HDMI 1.0 

Verscheen in december 2002. Biedt een digitale audio-/videoverbinding via één kabel met een maximale bitsnelheid van 4.9 Gbps. Ondersteunt tot 165M pixels/sec video (1080p bij 60Hz of UXGA) en 8-kanalen van 192 kHz / 24-bit audio (PCM).

Samenvatting: De oorspronkelijke HDMI v1.0 specificatie was en blijft voor de meeste doeleinden voldoende. De reden is dat het een solide backwards-compatibel formaat is, dat via PCM audio alle huidige high-definition audioformaten kan verwerken.

DSD en DVD audio kunnen niet standaard via HDMI 1.0 worden verzonden. Wat HDMI 1.0 ook niet doet, is rekening houden met extra bandbreedte geboden door Deep Color (10- 12 en 16-bits kleurdiepten).

De meeste kabeltelevisie settopboxen maken gebruik van HDMI 1.0. De maximale uitvoer voor deze specificatie is 1080p bij 60Hz met 8-bits kleurdiepte.

HDMI 1.3

Verscheen in juni 2006. Na versie 1.1 en 1.2 bracht deze versie verbeteringen in zowel de audio- als video-elementen. Door de komst van Blu-ray (en het oudere HD-DVD) bracht deze versie alsook de mogelijkheid om digitale bitstreams (gegevensstromen) door te voeren voor de nieuwe audioformaten in hoge resolutie, zoals Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio-streams voor externe decoding bij AV-versterkers.

Er is tevens een toename van de single-linkbandbreedte tot 340 MHz (10.2 Gbit/s), plus ondersteuning van Deep Colour met 30 bit-, 36 bit- en 48 bit-versie van xvYCC, sRGB of YCbCr ten opzichte van de 24 bits van vorige versies.

HDMI 1.4

Verscheen in mei 2009. Dit is een belangrijke update die ondersteuning biedt voor 3D, Ethernet-netwerken, bi-directionele audiocommunicatie en een betere ondersteuning van digitale fotografie en standaarden voor kleurensystemen op digitale computers.

Het biedt ondersteuning voor hogere resoluties van 2560×1600p, 3840×2160p (4K) op 24 Hz/25 Hz/30 Hz en tot 4096×2160p (4K × 2K) op 24Hz.

Het ondersteunt idem dito de Audio Return Channel (ARC). De televisie kan hiermee audiosignalen terugsturen naar een ontvanger om dit geluid hiermee te laten afspelen. Dit is vooral handig wanneer er gebruik gemaakt wordt van een analoge tuner in de televisie.

HDMI 2.0

Verscheen in september 2013. Dit is een belangrijke update die de bandbreedte verhoogt tot 18 Gbps en ondersteuning biedt voor 4K video, inclusief dubbele video naar hetzelfde scherm voor meerdere gebruikers.

Het audio signaal is verhoogd van 8 naar 32 kanalen, waaronder gelijktijdige levering van multikanaals audio aan maximaal vier gebruikers. De audiofragmentfrequentie is verhoogd naar 1536 kHz.

Terugwaarts compatibel

De HDMI standaard bestaat al sinds 2002 en heeft sindsdien veel updates meegemaakt op het gebied van audiovisuele gegevensmogelijkheden. De ondersteunende videoformaten zijn geavanceerder geworden en de datasnelheden zijn aanzienlijk toegenomen. Er is nu overigens ook al een HDMI 2.1 versie beschikbaar...

Een belangrijk voordeel van de HDMI standaard is dat bij elke uitvoering dezelfde 19-pins connector is gebruikt en dat alle versies terugwaarts compatibel zijn.

Ben jij op zoek naar de juiste high-definition multimedia interface (HDMI) kabel. Hier bij Kabel-Mania hebben we allerlei hoogwaardige kabels voor jou klaarliggen en dat geldt ook voor andere HDMI compatibel producten.

https://www.kabel-mania.be/catalogsearch/result/?cat=0&q=HDMI

Meer info is hier te vinden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/High-definition_multimedia_interface

https://www.audioholics.com/hdtv-formats/understanding-difference-hdmi-versions

https://www.electronics-notes.com/articles/audio-video/hdmi/hdmi-versions.php