Wat is een HDMI video converter? Veel mensen realiseren zich niet dat er een grote verscheidenheid aan hulpstukken zijn welke als een HDMI video converter kunnen worden geclassificeerd.

Er zijn apparaten die de fysieke verbinding aanpassen en alsook apparaten die het type signaal van het ene formaat naar een ander converteren. Maar laten we opmerken dat in de meeste gevallen een simpele kabel of fysieke adapter niet het enige is wat er voor nodig is. Daarom leggen we hier uit wat enkele van de meest voorkomende video converters zijn.

De meeste HDMI video converters zijn hulpmiddelen die een niet HDMI bron verbinden met een HDMI scherm. Dit betekent dat ze van een ander signaaltype naar HDMI gaan. Een HDMI signaal stroomt bijvoorbeeld vanuit jouw dvd-speler naar je TV. Sommige video converters gaan echter de tegenovergestelde richting in en gaan zodoende van een HDMI bron naar bijvoorbeeld een DVI  of VGA scherm.

Wat kan zo’n HDMI video converter voor mij betekenen? Om het simpel te zeggen: elk van deze converters zorgt ervoor dat je twee apparaten met elkaar kunt gebruiken die twee verschillende signaaltypen toepassen.

VGA naar HDMI converters worden meestal gebruikt om van een computer naar een TV met een HDMI ingang te gaan. VGA is een analoog signaal, dus de converter moet het signaal van analoog naar digitaal converteren. Veel VGA naar HDMI converters bevatten ook een audio ingang en voegen dat signaal toe aan het HDMI signaal omdat HDMI zowel over audio als video beschikt, terwijl VGA enkel uit video bestaat.

Een USB naar HDMI adapter wordt aangesloten op de USB poort van een computer en voegt in feite een HDMI uitgang aan de computer toe. Hiermee kan je jouw computer met een HDMI scherm verbinden. Jij kan zo alsook meerdere extra schermen aan je PC toevoegen.

DVI is een digitaal signaal welke in het videogedeelte vergelijkbaar is met HDMI. Het verschil is dat DVI het audiosignaal niet draagt zoals HDMI dat doet. Als jij dus van een DVI bron met audio wilt gaan, dan heb je een actieve converter nodig om het videosignaal van de DVI bron plus de audio te combineren in het HDMI signaal.

Composiet videobronnen zijn meestal afkomstig van apparaten zoals een dvd-speler of gameconsole die al een beetje te oud is om reeds over een HDMI ondersteuning te beschikken. Composiet is een analoog signaaltype zoals VGA en moet volledig worden omgezet in een digitaal signaal. Jij kan dan ook geen eenvoudige kabel gebruiken om van composiet naar HDMI te gaan.

HDMI naar DVI. Zoals eerder vermeld gebruiken DVI en HDMI hetzelfde digitale videoformaat voor de video. Dit betekent dat als je enkel het videosignaal gebruikt, je eenvoudig een HDMI naar DVI adapter of kabel kan gebruiken welke eenvoudig de fysieke verbindingen aanpast.

HDMI naar VGA is een moeilijkere conversie om te maken. HDMI wordt namelijk beschermd door een systeem genaamd HDCP. Dit is min of meer ontworpen om te voorkomen dat HDMI wordt geconverteerd naar onbeschermde analoge signalen. Er zijn echter gespecialiseerde producten waarmee je toch nog van HDMI naar VGA kan gaan. Hiermee kan jij vervolgens een HDMI bron bekijken op onder meer een VGA computerscherm.

Nu zou het allemaal duidelijk moeten zijn wat je in eerste instantie over een HDMI video converter zou moeten weten. Heb jij zo’n converter nodig, dan biedt Kabel-Mania.nl jou allerlei betrouwbare en betaalbare exemplaren aan.

https://www.kabel-mania.be/tv-producten/video-converter


Bevat uitleg van sewelldirect.com