Wat is werkgeheugen, Memory of RAM? RAM , of volledig geschreven Random Access Memory, is in wezen een stuk hardware dat het kortetermijngeheugen van jouw computer opslaat terwijl de computer actief is. 

Het verschil tussen een RAM module en een gegevensstation (of het nu HDD of SSD is) is dat RAM een vluchtig soort geheugen is, wat betekent dat de gegevens volledig gewist worden wanneer de stroombron uitgeschakeld wordt. Op een ‘niet-vluchtige’ geheugentype, zoals een harde schijf, wordt de opgeslagen data wel degelijk zonder elektriciteit bewaard. 

Hoewel de RAM elke keer dat jij de computer opnieuw opstart gewist wordt, heeft een goed geheugenbeheer een aanzienlijke invloed op de prestaties van jouw systeem.

De verschillende soorten RAM memory 

DDR RAM, EDO, FPM, SDRAM, SIMM, DIMM ... het kan allemaal een beetje verwarrend zijn, vooral als dit jouw eerste blootstelling aan computerhardware is! 

Deze termen beschrijven allemaal verschillende soorten RAM memory modules die elk in hun fysieke eigenschappen verschillen. Over het algemeen vallen deze RAM modules in twee soorten categorieën: SIMM (Single In-line Memory Module) en DIMM (Dual In-line Memory Module). 

De SIMM’s werden voor het eerst in 1983 uitgebracht en worden tegenwoordig niet vaak meer gebruikt. Met de komst van 64-bits processors moesten de 32-bits brede SIMM’s namelijk in paren geïnstalleerd worden om compatibel te kunnen blijven. Daarom zijn de SIMM’s door 64-bits brede DIMM’s vervangen, die wel afzonderlijk geïnstalleerd kunnen worden.

De RAM memory capaciteit 

De opslaggrootte of capaciteit van RAM modules wordt gemeten in megabytes, gigabytes en terabytes (respectievelijk MB, GB en TB). Windows 10 Professional 64-bit kan bijvoorbeeld maximaal 2 TB RAM ondersteunen. Daarnaast heeft de frequentie en latentie invloed op de snelheid van jouw RAM.

De type RAM 

Het meest voorkomende type RAM dat tegenwoordig verkocht wordt is DDR4, hoewel oudere computersystemen mogelijkerwijs DDR3 of zelfs DDR2 gebruiken. De cijfers duiden eenvoudigweg de generatie van de RAM memory module aan, waarbij elke volgende generatie hogere snelheden biedt door een grotere bandbreedte en een hogere megahertz (MHz) indicatie. Elke generatie kent ook haar eigen fysieke veranderingen, dus ze zijn niet uitwisselbaar.

De grootte is niet alles 

De grootste overweging bij het kopen van RAM voor een pc is hoeveel je echt nodig hebt. Een minimumgrootte is vereist om een besturingssysteem te laten draaien, terwijl veel games en applicaties ook hun een minimumvereisten hebben. 

Deze vereisten worden veelal vermeld in gigabytes (GB) en liggen vaak tussen 1 GB en 8 GB, afhankelijk van de hardwarevereisten van de applicatie. 

Meer RAM memory dan het minimum hebben is belangrijk. Een pc voert namelijk niet alleen de huidige applicatie uit, maar ook andere services en taken in de achtergrond. Met een enorme hoeveelheid systeemgeheugen hoeft een pc echter niet noodzakelijkerwijs sneller te werken. Meer gigabytes aan RAM kan echter wel flink meehelpen bij multitasking. 

Het hebben van voldoende RAM memory is uiterst belangrijk, want te weinig kan namelijk tot behoorlijk trage prestaties leiden. Zorg er zodoende voor dat jij iets meer RAM memory in je pc hebt dan nodig is. Kabel-Mania assisteert jou hier wel bij! 

ram memory