Innovaties in creditcardtechnologie maken het steeds gemakkelijker om te betalen, terwijl daarnaast ook de transactiebeveiliging vergroot wordt. Een ontwikkeling die hierbij de laatste tijd aanslaat, is radiofrequentie-identificatie, kortweg RFID. Kabel-Mania vertelt je hier iets meer over deze interessante techniek.

Wat is RFID? 

RFID verwijst naar een technologie waarbij digitale gegevens, die in RFID tags of slimme labels gecodeerd zijn, via radiogolven door een lezer worden opgevangen. RFID is vergelijkbaar met streepjescodes aangezien er gegevens van een tag of label door een apparaat gelezen worden, dat de gegevens vervolgens in een database opslaat. 

RFID biedt echter verschillende voordelen ten opzichte van systemen die gebruikmaken van software voor het lezen van streepjescodes. Het meest opvallende is dat RFID taggegevens buiten de gezichtslijn kunnen worden gelezen, terwijl de traditionele streepjescodes veelal met een optische scanner gelezen moeten worden.

Hoe RFID creditcards werken 

RFID bestaat al heel lang en is een term die wordt gebruikt om technologie te beschrijven die radiofrequenties gebruikt voor zaken als het scannen van artikelen in een supermarkt of het verlenen van toegang tot jouw kantoor via een speciale sleutelhanger. 

Bij creditcards wordt de specifieke RFID technologie die gebruikt wordt, Near Field Communication (NFC) genoemd. Je hebt die term vast al eens eerder gehoord, omdat het dezelfde technologie is die bijvoorbeeld de mobiele betaalsystemen zoals Apple Pay, Samsung Pay en Google Pay mogelijk maken. 

In plaats van jouw creditcard te swipen of in een kaartlezer te steken, breng je enkel jouw kaart of telefoon heel dicht bij de kaartlezer, en de NFC chip plus mini-antenne verzendt de kaartinformatie vervolgens via radiogolven. 

Deze contactloze aanpak heeft sommige beveiligingsexperts echter doen vrezen dat het consumenten ook blootstelt aan een geheel nieuwe vorm van identiteitsdiefstal. Als gevolg hiervan verkoopt Kabel-Mania speciale producten met een RFID blokkering, die jouw kostbare kaartinformatie tegen fraudeurs met geavanceerde kaartlezers kunnen beschermen. 

Hoe zit het met deze RFID fraude? 

Aangezien creditcardmaatschappijen contactloze creditcards begonnen aan te bieden, hebben zowel consumenten als experts zich zorgen gemaakt dat de nieuwe technologie het voor dieven gemakkelijker zou maken om creditcardgegevens en andere persoonlijke informatie te bemachtigen. 

Het enige dat ze namelijk hoeven te doen, is bijvoorbeeld met een RFID uitgeruste kaartlezer op een drukke plaats naast je staan en deze dicht bij jouw portemonnee te plaatsen. 

Dit is waar RFID blokkering van Kabel-Mania in beeld komt. Door gebruik te maken van speciale tools, kunnen deze accessoires namelijk voorkomen dat externe elektromagnetische velden, zoals een veld gecreëerd met een creditcardscanner, kan communiceren met de NFC chip en antenne in jouw kaart. Is dat niet een veilig gevoel? 

RFID

mobile phone signal isolator