Een Yagi antenne, of Yagi-Uda antenne, is vernoemd naar de uitvinders Shintaro Uda en Hidetsugu Yagi uit Japan. Een Yagi-antenne is een directionele antenne met een enkele dipool, een reflector en meerdere elementen. Naar zijn uiterlijk heet de antenne in de volksmond een harkantenne...

De voordelen van de Yagi antenne omvatten een goed bereik en het gemak bij het richten van de antenne in vergelijking met andere directionele schotels en ontwerpen. Omdat de Yagi antenne directioneel is, stelt deze het gehele signaal in een kardinale richting scherp.

Dit resulteert in een verhoogde versterking ten opzichte van de via een antenne verspreidende energie in een cirkel van 360 graden, zoals het omnidirectionele model van andere antenne ontwerpen.

De Yagi antenne is een zeer praktische vorm van een RF-antenne ontwerp dat geschikt is voor toepassingen waarbij versterking en directiviteit nodig zijn. En alhoewel de kosten ietwat hoger zijn dan de meer standaard antennes, biedt de Yagi vaak de meest kosteneffectieve optie voor versterking en richtingsgevoeligheid.

Dankzij hun unieke ontwerp kunnen Yagi antennes daarom ook uitstekend worden gebruikt voor point-to-point of point-to-multipoint WiFi of celulaire toepassingen.

En ook al zullen de meeste personen gebruiken maken van de standaardantenne die bij jouw router is meegeleverd. Voor diegenen die van plan zijn om dat bereik flink te vergroten, kan het gebruik van de juiste Yagi WiFi antenne jou veel tijd en frustratie besparen.

Houd er echter rekening mee dat een Yagi antenne is ontworpen voor een specifiek frequentiebereik, dus zorg ervoor dat het vóór de aanschaf al samenwerkt met dezelfde frequenties als de signaalversterker die jij gebruikt!

Een 2.4 GHz-antenne werkt niet met een 5 GHz signaal en omgekeerd. En ook als het wel werkt, dan zal de werking niet optimaal zijn en het bereik dus verschrikkelijk zijn...

Bij gebruik in een signaalversterkingssysteem voor bijvoorbeeld mobiele telefoons wordt zo’n Yagi antenne meestal gebruikt als een buitenantenne alwaar het signaal van de mobiele telefoon het sterkst is.

Het is belangrijk om te onthouden dat een externe antenne compleet blootgesteld wordt aan alle grillen van Moeder Natuur, dus houd hier rekening mee bij het gebruik ervan. Met name antennes zijn gevoelig voor blikseminslag, omdat ze van metaal vervaardigd zijn en er een bepaalde hoeveelheid van elektriciteit doorheen stroomt. Vanwege dit risico is het aan te raden altijd een bliksemstroombeveiliging tussen de Yagi en de versterker te gebruiken!

Een ander iets om te overwegen is wind. Zorg er altijd voor dat de antenne stevig op een paal of zo is bevestigd en dat deze paal uiteraard stevig aan jouw gebouw is gemonteerd, anders raakt jij mogelijkerwijs jouw Yagi kwijt tijdens de volgende grote storm!

https://www.kabel-mania.be/wifi-antenna/Yagi-antenna