Een digitale multimeter (DMM) is een testinstrument dat wordt gebruikt om twee of meer elektrische waarden te meten. Daarbij gaat het voornamelijk om spanning (volt), stroom (ampère) en weerstand (ohm).

Het is een standaard diagnostisch hulpmiddel voor technici in de elektrische of elektronische industrie.

Digitale multimeters vervangenden reeds lang geleden de op naald gebaseerde analoge meters vanwege hun vermogen om te kunnen meten met een grotere nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en verhoogde impedantie.

Digitale multimeters combineren de testmogelijkheden van zogenaamde ‘single-task meters’, zoals de voltmeter (voor het meten van volt), ampèremeters (ampères) en ohmmeter (Ohm).

Vaak beschikken ze over een aantal extra gespecialiseerde functies of geavanceerde opties. Technici met specifieke behoeften kunnen daarom een ​​model uitzoeken dat is gericht is op hun specifieke taken.

De functie elementen

Het front van een digitale multimeter bevat meestal vier componenten, namelijk:

  • Display. Waarop de meetwaarden kunnen worden bekeken
  • Knoppen. Voor het selecteren van de verschillende functies
  • Draaiknop (of draaischakelaar). Voor het selecteren van de primaire meetwaarden
  • Ingangsjacks. Dit is waar de meetsnoeren in worden geplaatst

Testkabels zijn flexibele, geïsoleerde draden (rood voor positief, zwart voor negatief) die op de DMM worden aangesloten. Ze dienen als de geleider van het item dat op de multimeter getest wordt. De sondetips op elke lead worden gebruikt voor het testen van deze circuits.

De omschrijving en hun cijfers worden gebruikt om de resolutie van een digitale multimeter te tonen en hoe fijn een meter zijn meting kan verrichten.

Door de resolutie van zijn multimeter te kennen, kan een technicus bepalen of het mogelijk is om een kleine verandering in een gemeten signaal te ontdekken.

Veiligheid

Let op: Elke toepassing met een digitale multimeter biedt potentiële veiligheidsrisico’s waarmee rekening moet worden gehouden bij het uitvoeren van elektrische metingen.

Alvorens elektrische testapparatuur te gebruiken, moeten de gebruikers daarom altijd eerst de gebruikershandleiding raadplegen voor de juiste bedieningsprocedures, veiligheidsmaatregelen en limieten.

Een digitale multimeter is een essentieel hulpmiddel in elk arsenaal van elektronica liefhebbers.

Als jij om die reden een betaalbare en duurzame digitale multimeter wilt aanschaffen, kies dan voor een multimeter van Kabel-Mania.nl

https://www.kabel-mania.be/catalogsearch/result/?cat=0&q=multimeter

Met wat hulp van fluke.com