Volgens sommige tech specialisten is de toekomst van console gaming al hier. Want de Sony PS5 is een echte sprong voorwaarts voor een game console. Met prachtige 4K prestaties, verbluffend snelle laadtijden en een verbeterde controller die het spelen van games meeslepender en tastbaarder dan ooit maakt.

De Sony PS5 

De PS5 speelt ook bijna alle PS4 games en stelt ze bovendien in veel gevallen in staat om ze nog beter dan ooit tevoren te spelen. De machine biedt verder de ondersteuning voor alles wat je maar nodig hebt, zowel nu als in de toekomst. De hardware is zonder meer razendsnel, bevat een snelle SSD en biedt een indrukwekkende 3D audio. 

Volgens de kenners /gamers zijn de beste spellen die je op dit moment voor de PS5 kunt kopen: Horizon Forbidden West, Spider-Man - Miles Morales, Deathloop, Ratchet and Clank - Rift Apart, en Elden Ring.

De Nintendo Switch OLED 

Met de Nintendo Switch OLED laat Nintendo toch maar weer eens zien dat je niet de allerbeste hardware nodig hebt om een vermakelijke game console te maken. Het samenvoegen van de draagbare en desktopgames met een hele reeks van nieuwe ideeën is dan ook zeker een bijzonder winnend concept. 

In wezen is het een draagbare game console, niet veel anders dan een Game Boy Advance, maar dan een stukje groter. Het bevat een 7 inch touchscreen OLED display. Aan elke kant van het scherm bevinden zich de controllers, beter bekend als Joy Cons. Deze worden tijdens het spelen aan de console bevestigd of je koppelt ze los om ze als afzonderlijke controllers te gebruiken. 

Deze Joy Con controllers hebben ook ingebouwde bewegingssensoren, zoals de Nintendo Wii controllers. Evenals een eenvoudigere camera en microfoon. Dit betekent dat er veel leuke opties zijn om je games te besturen! 

De games voor de Nintendo Switch kunnen in drie categorieën onderverdeeld worden: Nintendo’s eigen games, games van derden en de retro/indie games. Die laatste bestaan vooramelijk uit de Nintendo NES en SNES spellen, maar daar zullen binnenkort de Nintendo 64 en Sega Mega Drive spellen aan toegevoegd worden! 

De allerbeste spellen voor de Switch zijn op dit ogenblik: The Legend of Zelda - Breath of the Wild, Super Mario Odyssey, Animal Crossing - New Horizons, Mario Kart 8 Deluxe, en Fire Emblem - Three Houses.

De Xbox Series X 

De Xbox Series X is de high-end versie van de nieuwe Xbox van Microsoft. Het heeft meer kracht en snelheid dan welke game console ooit. Er zit dan ook een ongelooflijke hoeveelheid kracht in de Xbox Series X die game-ervaringen en graphics van een speciale kwaliteit zal bieden.

De Series X ziet er daarnaast echt uniek uit. Je zou het in principe als twee Nintendo Gamecubes op elkaar gestapeld kunnen omschrijven. Dan snap je het idee misschien wel een beetje. 

De brute hardwarekracht van de Xbox Series X is moeilijk te ontkennen en haar nieuwe tijdbesparende functies zijn zeker welkom, maar het mist echter iets belangrijks. De gamebibliotheek is helaas niet zo aanlokkelijk of spectaculair als die van de PS5. Het mist een beetje de ‘must-have’ games die ervoor moeten zorgen dat je er direct voor naar de (online) winkel wilt sprinten. 

Desondanks zijn dit nu de beste titels voor de Series X: Forza Horizon 5, Halo Infinite, Psychonauts 2, Sea of Thieves en Hitman 3. Vergeet daarnaast ook Elden Ring niet, een game die ook al een topper op de PS5 is.

De Steam Deck 

De volgende belangrijke game console release is de Steam Deck. De Steam Deck is een draagbare gaming pc waarmee pc gamers hun Steam games niet alleen onderweg kunnen spelen, maar het ook (net zoals een Switch of pc) op een tv kan aansluiten. 

Het is een gedurfde poging om pc gaming draagbaarder en betaalbaarder dan ooit tevoren te maken. En het is een prachtige gadget met exotische functies en veel aanpasbare bedieningselementen. 

De volgende games zijn de toppers op het Steam Deck platform: Portal 2, The Witcher 3 - Wild Hunt, Apex Legends, God of War, en (jawel, ook hier) Elden Ring. 

Uiteindelijk kan er maar 1 de beste zijn. De allerbeste game console is daarom tot nu toe in 2022 de PS5. En de Nintendo Switch is daarnaast een fantastische game console om al je games onderweg te gebruiken. 

Bronnen: o.a. tomsguide, pricerunner, techradar & gamesradar

GAME CONSOLE