Laptops worden tegenwoordig bijna overal gebruikt: in huizen, kantoren, treinen en vliegtuigen, of scholen en hotels. In feite heeft deze kleine laptop rakker een revolutie teweeggebracht in de manier waarop mensen werken en reizen.

De laptop is in principe een kleinere draagbare versie van een desktop PC. En alhoewel het erg handig is om jouw laptop overal mee naartoe te nemen, kunnen de prestaties van een laptop wel wat langzamer zijn dan de traditionele desktopcomputer. En dat is vooral als je met z’n batterij werkt.

Maar die modern laptop is vanwege zijn gemakkelijke toegang en mobiliteit tegenwoordig de handigste computer om te gebruiken, want je kan bijna alles met een laptop doen, wat ook met een desktopcomputer kan.

En omdat al die laptops flexibeler, mobieler en bijna net zo krachtig zijn als desktops, verkopen laptops dan ook veel beter op de computermarkt.

Marktaandeel laptop

De wereldwijde laptopverkoop bedroeg in 2017 maar liefst 101,7 miljard dollar, waarbij er ongeveer 161,6 miljoen (!) eenheden wereldwijd over de toonbank gingen.

Deze markt werd met name gedomineerd door zes grote laptop fabrikanten: HP, Lenovo, Dell, Apple, ASUS en Acer. Maar bedrijven zoals Toshiba, MSI, Microsoft en Samsung scoren ook prima en zijn in 2017 tezamen goed voor een gecombineerd marktaandeel van 13% op de wereldwijde laptopmarkt.

Die grote desktop PC’s zijn echter nog steeds erg belangrijk voor bedrijven en overheidsinstellingen over de gehele wereld. Daarnaast zijn het met name gamers en professionals met een hoog inkomen die nog ‘standaard’ PC’s kopen.

Connectiviteit laptop

Bijna alle moderne laptops zijn uitgerust met Bluetooth en WiFi mogelijkheden, terwijl er relatief weinig uitvoeringen zijn die alsook mobiele connectiviteit ondersteunen. Maar hier kan Kabel-Mania met een compact mobiel 4G WiFI router prima bij assisteren.

Wat aansluitingen betreft, varieert de situatie sterk. Grotere laptops bevatten over het algemeen alle poorten die jij normaal gesproken alsook op een modern desktop moederbord terug zou vinden: USB 3.0, Ethernet, analoge audio-aansluitingen, HDMI, enz.

De meer compacte laptops neigen ernaar al de grotere poorten af te schaffen ten gunste van kleinere USB-C poorten. Maar dit is ook geen probleem, want als je die andere aansluiting echt nodig hebt, dan heeft Kabel-Mania wel een geschikte USB-C hub voor jou klaarliggen!

Dankbaar voor je laptop

Laptops maken absoluut een belangrijk deel uit van de technologiegeschiedenis. Ze zijn een product waar de wereld heel erg dankbaar voor is, en dat zal zo blijven naarmate deze laptops steeds verder verbeteren. Plus al die handige laptop accessoires van Kabel-Mania zullen daar ook zeker aan bijdragen!

laptop