Het vermogen van Meta om persoonlijke data tussen hun Europese en Amerikaanse servers te delen is na een uitspraak van de Ierse toezichthouder in twijfel getrokken. Dankzij het schenden van de gegevensbescherming van gebruikers zouden Facebook en Instagram deze zomer nog in Europa gedwongen kunnen worden om offline te gaan! 

Een Meta woordvoerder bevestigde dit besluit, iets dat voor het eerst door het Amerikaanse journalistieke bedrijf Politico werd gemeld.

Meta heeft nog een maand de tijd… 

Het besluit van de Ierse waakhond van afgelopen donderdag 7 juli geldt niet automatisch voor heel Europa. De EU-functionarissen bij de Europese Raad voor gegevensbescherming hebben nog een maand om te bevestigen of het delen van de gegevens tussen de EU en de VS geblokkeerd wordt. 

De beslissing zal behoorlijke gevolgen hebben voor al die duizenden techbedrijven die Europese gegevens op Amerikaanse servers bewaren.

… een oud privacyprobleem op te lossen 

Dit privacyprobleem gaat trouwens terug tot de onthullingen door de NSA klokkenluider Edward Snowden. Die ontdekte immers dat de data die op Amerikaanse bodem waren opgeslagen, voor Amerikaanse spionagebureaus toegankelijk waren. 

Dat leidde vervolgens tot een reeks van juridische uitdagingen door de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems om de bestaande Amerikaans-Europese overeenkomsten voor het delen van gegevens te schrappen.

Maar dit kan waarschijnlijk niet voor eind 2022 

In maart van dit jaar kwamen de EU en Amerikaanse functionarissen al een voorlopige overeenkomst overeen met betrekking tot Meta’s praktijken voor het delen van gegevens. Maar een definitieve deal wordt niet voor eind 2022 verwacht, meldde Politico. 

Een Meta-woordvoerder zei: “Dit ontwerpbesluit, dat door de Europese gegevensbeschermingsautoriteiten wordt beoordeeld, heeft betrekking op een conflict tussen het EU en VS recht dat op dit moment wordt opgelost. We verwelkomen de overeenkomst tussen de EU en de VS voor een nieuw juridisch kader dat de voortdurende overdracht van gegevens over de grenzen heen mogelijk zal maken. En we verwachten dat dit kader ons in staat zal stellen families, gemeenschappen en economieën met elkaar verbonden te houden”.

Het einde van Facebook en Instagram in Europa? 

Meta zei eerder in februari dat als er geen nieuw kader bereikt zou worden. En de EU gegevenswaakhonden de standaardcontractbepalingen zouden verbieden. Wat een juridische oplossing is die al sinds 2020 wordt gebruikt. Het ‘waarschijnlijk niet’ met het aanbieden van Facebook en Instagram in Europa door zou kunnen gaan! De WhatsApp instant messaging app zal hier echter niet door beïnvloed worden.

Wat als het echt gebeurd? 

Maar wat voor online leven zou dat zijn als we al deze sociale connecties op onze smartphones moeten missen? Al het nieuws dat met onze vrienden, familie en leeftijdsgenoten gebeurt, wanneer we geen Facebook meer hebben. We zijn dan niet meer zoals nu op de rest van de wereld afgestemd... 

We zijn allemaal sociale wezens en daarom is het normaal dat we ook online willen socializen. Kunnen we deze online verbinding zomaar verbreken als Facebook wegvalt? Om zo de angst onder ogen zien om zonder afleiding ‘alleen’ te zijn. 

Probeer het zelf eens een dagje: ga een dag niet naar Facebook, Instagram of een andere social media website die je regelmatig bezoekt. Deze eenzaamheid kan misschien een beetje eng zijn, maar na verloop van tijd kunnen we echt wel leren om onze eigen metgezel te zijn. Leren dat er geen beter gezelschap dan onszelf is. En dat is ook een waardevolle les om te leren! 

Bronnen: businessinsider & zenhabits

DATA