Een bewegingssensor (of bewegingsdetector) is de spil van menig beveiligingssysteem, omdat dit het belangrijkste apparaat is dat detecteert wanneer er iemand in jouw huis is terwijl dat niet zou moeten zijn. Een bekend voorbeeld van een bewegingssensor is de PIR detector. 

Een bewegingssensor gebruikt één of meerdere technologieën om beweging in een bepaald gebied te detecteren. Als een sensor is geactiveerd, wordt er vervolgens een signaal naar het bedieningspaneel van jouw beveiligingssysteem verzonden, dat daarna verbinding maakt met een meldkamer of een geluidsalarm voor het bekendmaken van een mogelijke dreiging in jouw huis.

Wat is een PIR sensor? 

Een PIR sensor, wat passieve infraroodsensor betekent, detecteert een mens die zich binnen een aantal meter van de sensor beweegt. Om precies te zijn detecteert een PIR sensor het infrarode licht dat door een warm voorwerp uitgestraald wordt. 

Het bestaat uit pyro-elektrische sensoren die veranderingen in hun temperatuur (door invallende infraroodstraling) in een elektrisch signaal omzetten. Dit is een gemiddelde waarde, aangezien het daadwerkelijke detectiebereik tussen 5 en 12 meter ligt. 

Het is perfect voor tal van essentiële projecten waarbij moet worden gesignaleerd wanneer een persoon het gebied heeft verlaten of gaat betreden.

PIR dectector voor beveiliging 

Een PIR dectector wordt om deze reden veel in beveiligingsverlichting en alarmsystemen in een binnenomgeving gebruikt. Deze specifieke PIR sensoren hebben veelal een bereik van ongeveer 6 meter, afhankelijk van de omstandigheden. 

De sensor past zich aan langzaam veranderende omstandigheden aan die normaal in de omgeving voorkomen, maar vertoont een hoge outputreactie wanneer er een plotselinge verandering plaatsvindt. 

Over het algemeen zijn deze PIR sensoren behoorlijk klein, goedkoop en robuust.  Ze hebben daarnaast een laag vermogen, een breed lensbereik, zijn gemakkelijk te koppelen en behoorlijk gebruiksvriendelijk. Plus hun allerbeste eigenschap is dat ze bijna niet te verslijten zijn!

Plaatsing en de essentie van een PIR detector 

Bij het plaatsen van een PIR detector zou je deze 3 tot 5 meter van verwarmingsopeningen verwijderd moeten houden, alwaar het zonlicht naar binnen schijnt, en tevens uit de buurt van radiatoren. 

Want als een bewegingssensor een snelle verandering in warmte in jouw woonkamer detecteert, zelfs als die door een wolk veroorzaakt wordt die zich snel voor de zon verplaatst, dan kan de PIR detector hier door geactiveerd worden. 

Kortom, een PIR detector van Kabel-Mania is een bewegingssensor die niet alleen een extra functie van een beveiligingssysteem aanbiedt, maar is tevens essentieel. Want zonder de juiste sensoren zou er geen manier zijn om inbrekers te detecteren. 

https://www.kabel-mania.nl/security/security-alarm/pir-detector 

Bronnen: safewise, elprocus & digikey