Ik kan de temptation niet weerstaan om het hier vandaag over verleiding te hebben en het verleiden als daad.

De omschrijving van verleiding 

Het online Collins woordenboek omschrijft verleiding als volgt: Als je voelt dat je iets wilt doen of iets wilt hebben, ook al weet je dat je het echt moet vermijden, kun je dit gevoel verleiding noemen. Je kunt ook verwijzen naar het ding dat je wilt doen of hebben als een verleiding. 

En elders las ik op het internet: “Ik denk dat dating-apps het ongelooflijk moeilijk maken om echte, stabiele, inhoudelijke relaties te hebben, omdat er zoveel temptation is”.

De omschrijving van temptation 

En het Engelse woord voor verleiding, dat tempation is, wordt als volgt uitgelegd: Temptation is het verleiden of de verleiding. Of iets dat verleidt. Het feit of de staat van verleiding... en dan in het bijzonder tot het kwaad. Oh jee!

Is verleiding slecht voor je? 

Kun je dan stellen dat verleiding (altijd) slecht (voor je) is? 

Het woord verleiding is tegenwoordig iets slechts voor ons gaan betekenen, maar misschien hebben we de neiging om het woord op de verkeerde manier te gebruiken. Verleiding op zichzelf is immers geen zonde. 

Het is gewoon iets waar we allemaal mee te maken krijgen, simpelweg omdat we mens zijn. Niet ergens van in temptation komen zou betekenen dat we gelijk al zo beschamend zijn dat we minachtend zouden zijn.

Verleiding past bij de ware aard van een persoon

De innerlijke natuur van een persoon, wat hij of zij innerlijke of spirituele bezit, bepaalt waar deze aan de buitenkant door wordt verleid. Die verleiding past dan bij de ware aard van de persoon die wordt verleid en onthult de mogelijkheden van zijn of haar aard. 

Ieder mens bepaalt dan eigenlijk hun persoonlijke niveau van zijn of haar eigen verleiding, omdat deze verleiding tot in overeenstemming met het niveau van zijn of haar beheersing zal komen.

Verleiding is een doel naar wat goed voor je is! 

De verleiding komt zo naar iedereen toe en suggereert zo een mogelijke kortere weg naar de realisatie van iemands hoogste doel. Het leidt zo dus niet naar wat iemand als slecht beschouwd, maar naar wat men denkt dat goed voor hen is! 

Als je naar de synoniemen van het woord verleiden kijkt, dan zijn enkele veel voorkomende woorden: lokken, in de verleiding brengen, meelokken, verlekkeren, verlokken, versieren en verzoeken. 

Hoewel al deze woorden in principe ‘van je ware koers afdwalen’  betekenen, houdt verleiding in dat je een aantrekkingskracht uitoefent of voelt die zo sterk is dat het de beperkingen van het geweten of een beter oordeel overwint. Zoals verleid worden door het aanbod van geld of dat je hart verleid wordt door je geliefde partner...

Verleiding komt door een gemis 

In dit geval worden we enkel verleid door dat wat we missen, en als we iets missen, is dat omdat we een innerlijke leegte voelen of een leegte die in ons (huis) huist, of in het geval van geld op je bankrekening. 

Verleiding kan overweldigend zijn en gaat vaak samen met hunkeren. Je hunkert bijvoorbeeld naar een lekker chocolaatje of ijsje. Maar hunkeren doe je ook naar je liefdespartner. Daar is toch niets slechts aan, toch? Mits je het met mate doet...

Een verleidingsprikkel is niet altijd een slecht gevoel 

Verleiding kun je op deze wijze ook aan smakelijk, aantrekkelijk, fascinerend, hemels en prikkelend koppelen. Da’s soms ook precies het gevoel wat je voelt als je online (op Kabel-Mania) wilt shoppen. Dat is immers ook een verleiding die moeilijk te weerstaan is. En dat gevoel is ook niet slecht, toch? Juist, dan zijn we het daar over eens! 

TEMPTATION

Bronnen: o.a. utmost