Heb jij er wel eens over nagedacht om het snoer van jouw dure kabelservice door te snijden, om deze vervolgens om te ruilen voor een digitale HDTV indoor antenne en (gratis) televisie via de ether?

Dan moet je er uiteraard wel voor zorgen dat je een goede ontvangst krijgt. En net als in de handel in onroerend goed heeft een binnenantenne ontvangst van alles te maken met locatie, locatie, locatie! Dat geldt voor zowel waar jij woont als waar je jouw antenne plaatst.

Wij kunnen jou niet helpen met die geografische gebondenheid, maar we hebben hier wel enkele tips over hoe jij de best mogelijke ontvangst bij jouw thuis of in je vakantie huis kunt verkrijgen.

In sommige opzichten is het gebruik van een moderne indoor TV antenne een stuk eenvoudiger dan vroeger. Zodra je jouw antenne correct hebt ingesteld, is de kwaliteit van de digitale zenders welke jij ontvangt mogelijk beter dan bij oude analoge TV uitzendingen en heel misschien zelfs beter dan via de kabel!

Digitale outdoor antennes, vooral die op een dak of mast bevestigd zijn, bieden over het algemeen de beste prestaties. Maar een indoor HDTV antenne is gemakkelijker in te stellen en voor sommige mensen is dit alsook de enige optie. Een optimale ontvangst krijgen met een binnen antenne kan desondanks een mix van wetenschap en kunst zijn. Dit is wat je ervoor moet doen:

Ga voor hoog. De hoogte van jouw antenne is één van de meest kritische factoren voor een goede ontvangst. Dit is ook waarom je waarschijnlijk geen goede ontvangst krijgt met een antenne die in je kelder is geplaatst...

Indien het mogelijk is plaats dan jouw digitale indoor TV antenne op zolder of de tweede verdieping, bij voorkeur bij een raam. Soms interfereren objecten in de kamer of dakmaterialen met de signalen, dus het kan derhalve lonen om een aantal verschillende zolderlocaties te proberen.

In de echte wereld plaatsen de meeste mensen die indoor antenne echter in dezelfde kamer als de TV. Probeer dus een aantal hogere locaties in de kamer uit, zoals langs de muur bij het plafond.

Richt het. Veel antennes zijn directioneel, wat betekent dat ze op een zendmast gericht moeten zijn. Een multidirectionele antenne kan daarentegen signalen van alle kanten ontvangen.

Stop met interferentie. Alles wat tussen een digitale indoor TV antenne en de zendmasten staat, kan jouw ontvangst verminderen. Probeer indien mogelijk de antenne in of bij een raam te plaatsen, mits je niet in een flatgebouw woont waar jouw uitzicht uit de bakstenen muur van een naburig gebouw bestaat...

Scan opnieuw voor beschikbare kanalen. Nog een laatste tip: scan de kanalen regelmatig opnieuw, vooral als jij jouw eerste scan uitgevoerd hebt op een bewolkte dag of tijdens slecht weer. Wellicht krijg je er zo een aantal nieuwe stations bij die je niet kon ophalen tijdens het beroerde weer.

Het is eveneens mogelijk dat TV stations zich verplaatsen naar nieuwe frequenties, of hun zendvermogen verhogen of verlagen, zodat jij na een nieuwe scan mogelijkerwijs een station of twee extra erbij kan krijgen die voorheen niet beschikbaar waren...

Zeg jouw kabel factuur ook vaarwel met een goede digitale indoor HDTV antenne van Kabel-Mania.nl

https://www.kabel-mania.be/catalogsearch/result/?cat=0&q=Indoor+TV-antenne

https://www.kabel-mania.be/catalogsearch/result/?cat=0&q=50+mijl

Dit artikel is gevuld met wat ontvangst tips van consumerreports.org