Niemand heeft het graag warm, of het nu buiten of binnen is. Al het zweten, plakkerig zijn en het gevoel hebben alsof je in een oven zit, is niet prettig, vooral niet als je thuis lekker probeert te ontspannen. Dus dan zet je jouw Kabel-Mania Ventilator aan! 

Want de bewegende lucht via een Ventilator kan de warmte in jouw huis afvoeren. Bewegende lucht zorgt eveneens voor een soort wind chill effect dat jouw lichaam verkoelt. Deze ventilatiekoeling wordt meestal gecombineerd met energiebesparende maatregelen zoals onder meer de schaduw via bomen en raambedekkingen. Maar deze mechanische lucht circulatie kan heerlijk samen met natuurlijke ventilatie gebruikt worden om jouw comfort te verhogen.

Het menselijk lichaam laten afkoelen 

Je lichaam kan immers via drie processen afkoelen: convectie, straling en transpiratie. Ventilatie verbetert al deze processen vlot. Convectie treedt op wanneer er warmte van jouw lichaam via bewegende lucht weg wordt gedragen. Als de omringende lucht koeler is dan je huid, dan zal de lucht je warmte absorberen en het op laten stijgen. Des te sneller deze convectie lucht beweegt, des te koeler jij je voelt! 

Een Ventilator koelt de kamer dus helemaal niet zelf, maar wat een ventilator wel doet, is een gevoelstemperatuur creëren. Want als weermannen (of vrouwen) het over de gevoelstemperatuur op een koude winterdag hebben, dan bedoelen ze hoe de wind het convectiewarmteverlies vergroot!

Een snelle koeloplossing 

Ventilatoren, of luchtcirculatoren, bieden in verschillende situaties een snelle koeloplossing. Niet alle Ventilator zijn echter hetzelfde. De meeste ventilatoren bestaan uit bladen, een behuizing, een motor of stroombron, en structuren om deze te monteren of rechtop te houden (standaards, poten, voetstukken, enzovoort). 

Dit zijn de meest voorkomende ontwerptypes om jou te helpen bij de aanschaf van een ventilator: 

Plafondventilatoren hebben een verticale behuizing waarin het koelapparaat zich bevindt. Vrijstaande vloerventilatoren hebben veelal een traditioneel ventilatorblad, plus een behuizing die op een rechtopstaande paal is bevestigd. Bureau- en tafelbladventilatoren staan bovenop werkbladen en bureaus zonder de ruimte eromheen in gevaar te brengen. En daarnaast zijn er de nog handdige mini handventilatoren die met een accuutje handig overal naartoe meegenomen kan worden! 

Er zijn verschillende factoren die bepalen welk type ventilator voor jou het meest geschikt voor jou, maar overweeg zeker altijd de hoeveelheid ruimte die jij voor een Ventilator nodig hebt en de beoogde toepassing voordat jij er eentje uitkiest.

Waarom meestal 3 ventilatorbladen? 

De elektrische ventilatoren kunnen 3, 4 of 5 ventilatorbladen hebben, maar waarom zijn de meeste ventilatoren met 3 bladenuitgerust? Welnu, het primaire doel van een elektrische ventilator is het creëren van luchtstroom. Een goede ventilator kan dat met minimaal geluid in orde maken. Een Ventilator is ook ontworpen in overeenstemming met de omstandigheden van de werkomgeving en het vereiste niveau van luchttoevoer. 

Uit onderzoek is gebleken dat een Ventilator met drie bladen het meest optimaal is voor een prima luchtverplaatsing en efficiëntie. Het toevoegen van meer bladen verbetert de prestaties dus niet en kan de werking ervan soms zelfs minder maken door de aerodynamische weerstand op de aanwezige motor te vergroten. 

Technologisch gezien, des te minder het aantal bladen, des te hoger de luchttoevoer. Dit is één van de redenen waarom industriële ventilatoren (zoals de windturbines) veelal maar twee of drie bladen hebben. Ze kunnen sneller draaien en meer lucht verplaatsen. Het resulterende geluid is meestal ook niet echt een probleem in die werkgebieden. 

Voor huishoudelijke plafondventilatoren blijken drie bladen echter optimaal voor de luchttoevoer en jouw koelcomfort te zijn. Het geluidsniveau is evenzo geschikt voor in woningen. 

Kortom, met een groter aantal van bladen heeft de Ventilator de neiging langzamer te draaien en dus stiller te werken, maar circuleert minder lucht. De extra bladen verhogen verder de weerstand op de motor van bijvoorbeeld een plafondventilator en vertraagt deze. 

Jezelf en jouw huis tijdens de zomermaanden koel houden kan een uitdaging zijn, maar gelukkig hebben we de Ventilators van Kabel-Mania om je heerlijk te verfrissen. Is dat niet een coole gedachte?

Electric Fans

Bronnen: o.a. luminousindia, sylvane, nrel, howstuffworks