Elke desktopcomputer gebruikt een besturingssysteem. De meest populaire besturingssystemen die tegenwoordig worden gebruikt, zijn: Windows, Mac OS, UNIX en Linux .

Wat is een besturingsssteem 

Besturingssystemen zijn computerprogramma’s. Een besturingssysteem is het eerste stukje software dat de computer uitvoert wanneer jij de computer aanzet. Het besturingssysteem laadt zichzelf vervolgens in het geheugen en begint met het beheren van alle bronnen die op de computer beschikbaar zijn. Het levert daarna de benodigde bronnen aan andere applicaties die de gebruiker wenst uit te voeren.

Het Linux besturingssysteem 

Linux is een fenomeen als een besturingssysteem, en ook al is het niet zo populair op een PC, alwaar Windows met een 75%  marktaandeel absoluut in de meerdeheid is, is het onder een andere naam wel heel bekend, namelijk: Android. 

Android is een mobiel besturingssysteem dat door Google wordt geleverd. Het is gebaseerd op een gewijzigde versie van de Linux kernel plus andere open source-software. Er zijn momenteel meer dan 2,5 miljard Android apparaten, goed voor 85% van de mobiele markt en 40% van alle apparaten die met het internet verbonden zijn!

Toepassingen voor Linux 

Linux besturingssystemen worden daarentegen wel degelijk veel gebruikt in tal van populaire softwaretoepassingen. Van grootschalige sociale mediaplatforms tot gameconsoles tot populaire codeertalen, het is vrij moeilijk om het gebruik van Linux op het internet te vermijden. 

Plus de integratie van IoT, ingebedde systemen en robotica die met Linux werken heeft de innovatie in allerhande IT gebieden gestimuleerd en zorgt alsook voor een nog grotere marktgroei. 

Over het algemeen is Linux op een standaard computer moeilijker te beheren dan zoiets als Windows, maar het biedt wel meer flexibiliteit en configuratie-opties. Maar wat Linux vooral aantrekkelijk maakt, is het licentiemodel ervan. 

Want één van de meest aantrekkelijke elementen die het besturingssysteem namelijk biedt, is de prijs: want die is helemaal gratis! Gebruikers kunnen huidige versies van honderden open source software (FOSS) distributies downloaden. 

Bedrijven kunnen deze gratis software indien nodig aanvullen met een ondersteunende dienst. Hoe dan ook, er is tevens geen special nieuwe hardware vereist. Een ander voordeel van Linux is de beschikbaarheid om duizenden gratis, volledig functionele applicaties te downloaden en uit te voeren. In veel gevallen is de kwaliteit van de software daarvan gelijk aan of beter dan de bekende Windows applicaties.

De populairste Linux distro’s 

De wereldwijde markt voor besturingssystemen wordt grotendeels geregeld door Windows, Apple macOS en allerlei Linux versies. Dit zijn de populairste Linux software distributies (aflopend in populariteit:

Linux Mint 

Linux Mint is de nummer 1 als het gaat om de populairste en meest gebruiksvriendelijke op Ubuntu gebaseerde Linux distro die er is. Linux Mint is perfect geschikt voor zowel de nieuwkomers als gevorderde gebruikers. Linux Mint is een door de gemeenschap aangestuurde Linux distributie die als behoorlijk krachtig beschouwd wordt.

Debian 

Debian is de meest stabiele Linux distro. Het richt zich niet op nieuwe releases zoals Ubuntu en Linux Mint, maar de belangrijkste focus ligt op een superstabiele release. Om die reden brengt Debian elke 2 jaar een stabiele versie uit. Debian is in feite een grootvader-distro die wordt gebruikt om veel populaire en effectieve distributies te creëren.

Ubuntu 

Ubuntu is het beste Linux desktop besturingssysteem gebaseers op een Debian Linux distro, welke zeer populair, stabiel is en het meest geschikt voor de nieuwkomers. Zijn eigen software repositories worden regelmatig met de Debian repository gesynchroniseerd om zo stabiele en de allernieuwste releases te verkrijgen. Als jij aan jouw Linux reis wilt beginnen, dan kan Ubuntu een ideaal pad zijn!

Kabel-Mania Linux systemen 

Er bestaan bij Kabel-Mania redelijk wat producten die op Linux draaien of die jij voor Linux kunt gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Powkiddy RGB10 handheld game console, een uniek Ubuntu compatibel Quad Core Mini PC systeem, of wat dacht je van een heuze Linux computer in de vorm van een HYSTOU P05B i3-5005Uventilatorloze mini PC! 

Linux heeft een lange weg afgelegd van een opdrachtregel (MS-DOS achtige) interface naar een intuïtieve en verbluffende grafische gebruikersinterface. Alle Linux distributies worden tegenwoordig dan ook met een prachtige desktopomgeving en een gebruiksvriendelijke interface in de kern geleverd. Waarom zou jij als computerfanaat dit Linux system ook niet via Kabel-Mania proberen? 

LINUX SYSTEM

Bronnen: howstuffworks, nielharper & ubuntupit