Elke generatie brengt een nieuwe definitie van mannelijkheid en vrouwelijkheid met zich mee die zich al in de kinderkleding manifesteert. Vandaag de dag wil men graag direct al op het eerste gezicht kunnen zien wat het geslacht van een baby of jong kind kind is. Misschien is dit de reden waarom dan ook we met twee ‘teams’ geëindigd zijn: jongens in blauw en meisjes in roze? Maar was dit altijd zo?

Wit was eeuwenlang de ultieme kinderkleding kleur 

Nou nee! Eeuwenlang droegen kinderen tot 6 jaar namelijk sierlijke witte jurken of andere kleding, iets wat heel praktisch was, want je kleedt je baby in witte jurken en luiers en dit witte katoen kan alsook gebleekt worden. 

De opmars van genderspecifieke kleding was daarna ook niet lineair of snel. De roze en blauw tinten arriveerden tezamen met andere pastelkleuren als kleuren voor babykleding in het midden van de 19e eeuw, maar de twee kleuren werden pas echt nèt voor de Eerste Wereldoorlog als geslachtsaanduidend gepromoot. Het kostte de samenleving echter redelijk wat tijd om een echte kleurkeuze te maken…

Roze was vroeger perfect mannelijk! 

Een flinke tijd gelden, in de 18e eeuw, was het bijvoorbeeld perfect mannelijk voor een man om een roze zijden pak met bloemenborduurwerk te dragen. Roze werd aanvankelijk als echt mannelijk beschouwd… als een soort afgezwakte versie van rood, waarvan er toen gedacht werd dat het een ‘oorlogszuchtige’ kleur was. 

Plus in een artikel uit juni 1918 stond bijvoorbeeld: “De algemeen aanvaarde regel is roze voor de jongens en blauw voor de meisjes. De reden hiervoor is dat roze, dat een meer uitgesproken en sterkere kleur is, dus meer voor een jongen geschikt is, terwijl blauw, dat delicater en sierlijker is, mooier voor een meisje.” Jawel, dit werd echt zo gepubliceerd! 

Andere bronnen vermeldden verder dat blauw flatterend voor blondines is, en roze voor brunettes. Of blauw is meer voor baby’s met blauwe ogen en roze voor baby’s met bruine ogen…

Meisjes in roze jurken 

Als je tegenwoordig echter aan roze denkt, dan denk je waarschijnlijk aan kleine meisjes in roze jurken, met roze speelgoed zoals Barbie of een Disney prinses in een mooie roze jurk. De kleur wordt momenteel dan ook overweldigend geassocieerd met delicaatheid en vrouwelijkheid! 

De sterke associatie tussen roze en lichtblauw maakt het overigens ook mogelijk om deze kleuren symbolisch te gebruiken. De blauwe jurk van de ‘Frozen’ prinses Elsa in de Disney film past zo niet alleen perfect bij haar ijspaleis, maar de kleur onderstreept alsmede de boodschap dat deze prinses geen klein meisje meer is. En roze is nu dus ook niet langer meer een meisjeskleur.

Roze als vrouwelijke kleur associatie 

Nu weet je wellicht waarom we roze als een vrouwelijke kleur associëren. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was roze vooral een kleur die sterk als een symbool voor vrouwelijkheid beschouwd werd en tot op de dag van vandaag blijft het de ultieme definitie van ‘girly’. 

Roze is immers een zachte, vrolijke kleur en lijkt psychologisch prima bij heel vrouwelijk gedrag te passen. Het past vooral bij jonge meisjes. 

Houd jij ook van roze voor de kleding en accessoires voor jezelf of voor jouw kleintje. Dan ben je hier bij ons op het juiste adres aanbeland! Want wij houden namelijk ook van ‘pretty in pink’ en alle onze roze artikelen onderstrepen dat! 

ROZE

Bronnen: o.a. smithsonianmag, edition.cnn & quora