Er waren aan het begin van 2022 meer dan 4,5 miljard mensen over de hele wereld die op hun smartphones één of andere vorm van social media gebruikten. Dat is ruim de helft van de totale wereldbevolking.

Hoewel de gebruikers van social media wijdverbreid en divers is, beheersen slechts een handvol bedrijven een meerderheid van ‘s werelds populairste sociale media platforms. Meta, de techgigant die voorheen als Facebook bekend stond, bezit zelfs vier van de vijf meest gebruikte platforms! 

Maar let op! In dit bericht zullen de termen als ‘sociaal netwerk’ en ‘sociaal platform’ door elkaar heen gebruikt worden. Om zo naar de verschillende berichten-, video- en beelduitwisselingsplatforms te verwijzen waarin al deze sociale kenmerken zijn ingebouwd.

De top social media platforms met hun maandelijks actieve gebruikers 

Om de maandelijks actieve gebruikers van elk platform te meten, werd er in verschillende bronnen gedoken, waaronder de meest recente Amerikaanse SEC gegevens van het bedrijf en de kwartaalrapporten over hun inkomsten. Hieronder vind je allerlei gegevens van begin 2022. 

Een grote meerderheid van Meta’s gebruikersbestand is van het allerpopulairste platform Facebook afkomstig. Deze de social media gigant heeft wereldwijd ongeveer 2,9 miljard maandelijks actieve gebruikers.

En waar in de wereld bevinden al deze Facebook gebruikers zich? 

 Welnu, het grootste gebruikersbestand van het platform komt met een publiek van bijna 350 miljoen uit India. Het op één na grootste gebruikersbestand is de Verenigde Staten, met 193,9 miljoen gebruikers. Terwijl Indonesië op de derde plaats komt met 142,5 miljoen gebruikers. 

Maar Facebook is niet de enige sociale gigant in Meta’s uitgebreide netwerk van platforms. WhatsApp heeft ongeveer 2 miljard actieve gebruikers per maand. Waarmee het het op één na grootste platform van Meta is en het op twee na grootste sociale netwerk in het algemeen. 

Net als Facebook bevindt een aanzienlijk aantal WhatsApp gebruikers zich in India, met ongeveer 390 miljoen gebruikers. Brazilië heeft, met een publiek van 108 miljoen, ook een groot deel van de WhatsApp gebruikers.

De miljard gebruikers clubs 

Meta domineert momenteel het sociale netwerk landschap, met een gecombineerd totaal van 7,5 miljard maandelijks actieve gebruikers op alle vier de platforms. Maar er zijn daarnaast nog een paar andere bedrijven die ook de grens van één miljard actieve gebruikers per maand op al hun platforms bereiken. 

Na Meta heeft het Chinese Tencent het op één na grootste bereik. Dit dankzij drie platforms: WeChat, Qzone en QQ. WeChat is van deze drie het populairst. WeChat gebruikers verzenden gemiddeld ongeveer 45 miljard berichten per dag! 

De derde op de lijst is Alphabet, dankzij hun enige sociale platform: YouTube. Dit videostreamingplatform heeft meer dan 50 miljoen contentmakers. Die elke minuut weer ongeveer 500 uur aan video content delen! 

Vlak achter Alphabet staat Bytedance, met een gecombineerde 1,6 miljard gebruikers per maand op haar twee platforms: Douyin en haar internationale tegenhanger TikTok.

Zijn dit globale sociale netwerken? 

Nou, niet altijd. Hoewel veel social media netwerken de landsgrenzen vaak overschrijden. Is het vermeldenswaard dat de online koninkrijken niet volledig aan de beperkingen en voorschriften van onze fysieke wereld ontsnappen. 

Facebook is bijvoorbeeld sinds 2009 in China verboden omdat het de censuurregels niet naleeft. Rond diezelfde tijd werd Facebook ook in Iran en Syrië geblokkeerd en is sindsdien sporadisch geblokkeerd. 

De Trump regering probeerde in 2020 een soortgelijk verbod op TikTok uit te vaardigen. Maar dit bevel werd door een federale rechter geblokkeerd en uiteindelijk een jaar later door de Biden regering ingetrokken.

Het aantal gebruikers van social media sites zal toenemen 

Ondanks de verschillende verboden en (internet) wegversperringen is het behoorlijk duidelijk dat de social media platforms de levens (en de smartphone, tablet plus laptop schermen) van gebruikers over de hele wereld zijn binnengedrongen. Bovendien is het zo, dat naarmate de internettoegang wereldwijd blijft groeien, ook het aantal gebruikers van social media sites zal toenemen. 

Zo, nu weet je wat ‘s werelds populairste sociale netwerken zijn en wie de eigenaren ervan zijn. En hoe zit het met jou? Ben jij ook één van de 13,7 miljoen Nederlanders die op één of meerdere social media kanalen actief zijn. Wij van Kabel-Mania weten het antwoord stiekem al… 

Bron: visualcapitalist

SMART PHONES