Met alle USB gadgets en apparaten waar jij tegenwoordig mee in aanraking kan komen, is het misschien interessant om de werking van een USB U disk drive of vergelijkbare card reader te omschrijven.

Wat is het verschil tussen USB en U disk?

Heel simpel gezegd, is een U disk card is een soort harde schijf in USB vorm. Een chip die in zo’n U disk is geimplementeerd regelt de transformatie van zogenaamde IDE protocollen naar USB.

Standaard USB drives gebruiken geen roterende schijven om gegevens op te slaan, maar gebruiken in plaats daarvan supersnel flash geheugen, dat veel hogere snelheden geniet en daarnaast eveneens een verhoogde betrouwbaarheid tegen schokken, druk en temperatuur biedt.

Een U disk (met eventueel een card reader) zijn meestal vervaardigd van duurzaam kunststof of metalen omhulsels met een kleine printplaatje erin, zodat ze eenvoudig in een broek- of jaszak meegenomen kunnen worden, of bijvoorbeeld aan een nekketting of sleutelbos of zo geplaatst kunnen worden.

Alleen de USB connector steekt dan veelal uit de beschermende behuizing en wordt afgedekt door een klein beschermdeksel. De meeste U disk drives gebruiken een standaard Type-A USB connector, waardoor ze heel handig rechtstreeks op een USB poort van de laptop of desktop PC kan worden aangesloten.

Maar in de ultra-snelle wereld van USB technologie zijn er uiteraard ook micro USB en Type-C USB varianten. Want die laatste versie is steeds meer in opkomst in de moderne laptops, tablets en smartphones.

De OTG of On The Go adapter

Een unieke versie van een U disk card reader is een OTG  of On The Go adapter (wordt soms ook wel een OTG-connector genoemd). Hiermee kan jij een standaard USB flashdrive of USB A-kabel op jouw mobiele telefoon of tablet aansluiten via de Micro USB of USB-C oplaadpoort.

Het maakt de overdracht van belangrijke gegevens mogelijk, evenals een bijzondere connectiviteit met randapparatuur. Je kan het volgende met een OTG-kabel doen:

  • Sluit er een toetsenbord en muis op aan
  • Verkrijg toegang tot en verplaats gegevens van en naar een USB stick (en soms een externe harde schijf)
  • Breng rechtstreeks foto’s van een compatibel camera over naar de smartphone
  • Kopieer direct informatie van het ene apparaat naar een andere via bijvoorbeeld een Smart Switch app

De U disk SD card reader

En dan is er nog de speciale U disk card reader die kleine geheugenkaartjes, zoals een SD of Micro-SD kaart kan inlezen. Zo’n U disk kaartlezer is vergelijkbaar met een USB diskettestation, met als kleine verschil dat die kaartlezer een verscheidenheid aan flash geheugenkaarten kan lezen, terwijl een USB diskettestation alleen een floppy disk kan lezen.

Zo’n U disk card reader is overigens ook een ideale tool om via een geheugenkaartje of USB stick jouw filmpjes op een moderne televisie af te spelen. De meesten hebben daar namelijk direct al een media speler voor ingebouwd.

Onze snelle en compacte USB wereld wordt steeds toegankelijker, met onder meer mini U disk en card reader oplossingen van Kabel-Mania. Het mobiele USB leven dient zo subliem de ultra moderne mens!

u-disk-card-reader