Er is veel historisch en wetenschappelijk onderzoek gedaan door middel van vergroting, optica en microscopie. Historisch gezien wordt het Vergrootglas echter zelden in specifieke details behandeld, alhoewel veel voorbeelden van vergrootglazen uit de geschiedenis nog steeds behoorlijk intact zijn.

De geschiedenis van optica geeft enig inzicht in het feit waarom dit zo is. Er is namelijk veel onenigheid, meningsverschil en onzekerheid over de historische ontwikkeling van optica en optische hulpmiddelen.

Om deze reden kan het fysieke onderscheid tussen een Vergrootglas en een enkele lens in feite te klein zijn om bruikbaar te kunnen zijn in deze enorme geschiedenis van optica. Ondanks dit gecompliceerde verleden blijkt het vergrootglas echter één van de meest gereproduceerde vormen van een loep.

Historische gegevens over het Vergrootglas zijn moeilijker te verkrijgen dan gegevens van naast elkaar bestaande vergrotingstechnologieën. Sommige van de eerste optische hulpmiddelen naast het vergrootglas waren namelijk brillen en microscopen, welke die vergrotende optica voor een specifiek doel exploiteerden.

De oudste bekende beschrijving van een echt optisch instrument, namelijk een telescoop, was van Leonard Diggs in 1571.

De bekende Nederlander Antony van Leeuwenhoek, welke onbekend en ongetraind was in de wereld van de optica, ontwikkelde eind jaren 1600 een microscoop met een enkele lens die een beter oplossend vermogen had dan die van samengestelde microscopen.

Het vermogen van de microscopie werd vervolgens vergroot door de uitvinding van nieuwe vergrotingstechnieken. Technologieën zoals de polariserende lichtmicroscoop, gereflecteerde lichtmicroscoop, optische microscoop en elektronenmicroscoop hebben een verhoogde vergroting en nieuwe visualisaties van de te onderzoeken ‘monsters’ mogelijk gemaakt.

Niettemin is het Vergrootglas constant terug te vinden in de geschiedenis van optische instrumenten. Het is dan ook zeker geen verouderd instrument maar is daarentegen honderden jaren trouw in gebruik gebleven, ondanks hernieuwde vormen en functies.

Eén van de beroemdste Vergrootglas gebruikers zou zeker Sherlock Holmes moeten zijn. Al die buitengewone conclusies van Sherlock Holmes zouden namelijk onmogelijk geweest zijn zonder de optische vergrootglas technologieën van de 19e eeuw.

In feite was het Sherlock Holmes boek ‘Een studie in rood’ van Arthur Conan Doyle zelfs het eerste werk van fictie welke het Vergrootglas als een onderzoeksinstrument omschreef.

De optische technologieën in de tijd van Sherlock Holmes veranderden de manier waarop wij de wereld zien. Het vergrootglas en de microscoop onthullen aspecten van onze wereld die anders onzichtbaar zijn voor het menselijk oog.

Ben jij ook op zoek naar het onbekende, of wens jij op een andere manier de functie van een Kabel-Mania Vergrootglas te benutten? Kijk dan even flink je ogen uit in een onthullend waren onderzoek op onze moderne technologische verkoop site. Digitaal inzoomen mag ook hoor!

https://www.kabel-mania.be/catalogsearch/result/?cat=0&q=vergrootglas

Met info van brown.edu