Met zoveel slimme apparaten die er momenteel beschikbaar zijn om jouw levensstijl heel compleet te transformeren (jazeker: we hebben het hier over al die slimme lampen, deurbellen, stekkers, thermostaten en zo die met Google en Amazon voice werken), hoef jij in principe al bijna geen vinger meer uit te steken als het gaat om het doen van ‘kleine klusjes’ in jouw huis. Je kunt nu zelfs stofzuigen zonder er echt bij te hoeven zijn... en dat is volop te danken aan een Robot stofzuiger van Kabel-Mania!

Effectief werkend 

Want we leven nu in het tijdperk van de slimme stofzuiger en er zijn zodoende robots die al dat vervelende schoonmaken nu voor ons doen! En waarom ook niet, want die Robot stofzuiger raakt nooit verveeld of afgeleid, en vindt het niet erg om elke dag te werken. 

De meeste robovacs zijn redelijk goed in het vermijden van veelvoorkomende obstakels voor het vastlopen van de bots. De meeste botbezitters kunnen er echter maar beter de gewoonte van maken om de soorten rommel van de vloer op te pikken die problemen kunnen veroorzaken, zoals speelgoed, oplaadkabels, schoenen, wasgoed, zelfs bepaalde lichtgewicht vloermatten. Zo kan de bot effectief werken. 

Doe dit zeker als jij je bot instelt om schoon te maken terwijl je niet thuis bent, want als deze vrij vlot onder je eettafel vast komt te zitten, dan heb je nog steeds vuile vloeren wanneer je thuiskomt.

Geavanceerde obstakelherkenning 

Sommige makers van hoogwaardige robotstofzuigers voegen op dit ogenblik geavanceerde obstakelherkenning aan hun navigatiesystemen toe. In theorie zouden deze systemen de robots moeten assisteren om eenvoudig rond de rommel op de vloer te rijden die ze vinden!

De meest voorkomende gevaren voor het vastlopen van stofzuigerbots zijn onder meer netsnoeren, oplaadkabels, verdwaalde was (vooral sokken), gordijnen, lakens, overgangen van vloer tot tapijt, franjes en kwastjes van vloerkleden, plinten of hoge drempels (sommige bots kunnen hier niet over heen), en meubels met buisvormige of extra brede steunen die over de vloer liggen.

Hoe weet de robot waar deze heen moet? 

Schoonmaakrobots kunnen op verschillende manieren door het huis navigeren. De eenvoudigste hiervan is door middel van een ingebouwde camera/sensor, waarmee de robot grenzen zoals muren en obstakels zoals meubels en andere objecten kan ‘zien’. Een complex algoritme stelt het apparaat in staat om te verwerken wat deze camera ziet om zo optimaal door het huis te navigeren en zelfs terug naar het oplaadstation te keren wanneer de taak voltooid is. 

Plus gebruik deze schoonmaak gadget enkel gedurende de dag. Het gebruikt veelal een optische sensor, wat betekent dat het een beetje licht nodig heeft om te kunnen navigeren. Het is zodoende beter om zo rond 14.00 uur een ​​run in te plannen dan in plaats van middernacht.

Heb je nog steeds een standaard stofzuiger nodig?                       

Robotstofzuigers reinigen niet zoveel vuil en puin als de standaard ‘staande’ stofzuigers. Je hebt zodoende nog steeds een steelstofzuiger nodig voor die plekken waar de Robot stofzuiger niet bij kan. 

Maar voor het standaard werk is het veelal genoeg om de meeste huizen netjes te houden, en de meeste robovac eigenaren lijken er dan ook behoorlijk tevreden mee te zijn!

Verzorging en onderhoud 

Alle robotstofzuigers hebben wel een beetje onderhoud nodig. In de meeste gevallen houdt dat in dat een bot in goede conditie zal blijven wanneer jij er ongeveer 15 minuten onderhoud per maand aan verricht. Misschien ietsje meer als jouw bot wat meer door jou belast wordt. 

Een Robot stofzuiger van Kabel-Mania kan al heel vlot de kleine maar tijdrovende taak van stofzuigen van jouw eindeloze to-do-lijst verwijderen. Is dat niet een heerlijke vol-automatische schoonmaakervaring? 

VACUUM CLEANER

Bronnen: o.a. cnet, wired, nytimes, gadgets.ndtv & realsimple