De ruimte is één van de meest fascinerende dingen die ons universum te bieden heeft. Behalve dat het zowel de laatste grens van onze aardbol is, als wellicht de thuisbasis van de legendarische Star Wars Jedi, is het zowel mysterieus als complex. Hier zijn vijf redenen waarom je aantoonbaar geobsedeerd zou moeten zijn door de ruimte.

Het is gewoon prachtig! 

Er is een reden waarom we graag naar foto’s van planeten, sterrenstelsels en de maan kijken. Net zoals er een reden is dat we allemaal naar het midden van de natuur rijden om de halve nacht op te blijven om zo van een meteorenregen getuige te zijn. De ruimte is prachtig, en hoewel onze mobieltjes de schittering misschien niet vastleggen, zijn onze ogen altijd wel getuige van de pracht van deze unieke mysterieuze space.

Het is een nog onbekend gebied! 

Er kan letterlijk van alles zijn. Het is een geheel nieuwe ontdekkingswereld buiten onze wereld om waar, behalve onze diepzee, alles al in kaart is gebracht. Buitenaardse wezens? Bewoonbare planeten? Nieuwe elementen voor het periodiek systeem? De mogelijkheden zijn eindeloos en we zullen het nooit echt weten totdat we er zelf als spaceman of -vrouw naartoe gaan.

Al die sterren! 

Dat is het. Dat is de reden. En niet voor niets, want deze sterren houden de mens al eeuwig bezig. Zo ook de oude Grieken. De verhalen uit de Griekse mythologie worden immers al duizenden jaren verteld. Hun erfenissen staan in de sterren geschreven.Veel belangrijke sterrenbeelden hebben zelfs hun eigen mythe over hoe de Grieken hun patronen verklaarden.

Het bevordert de verbeelding! 

Gigantisch veel boeken, films en muziekstukken zijn er met de ruimte als decor of inspiratie. Star Wars, Star Trek en een groot deel van het sciencefictiongenre zouden echt niet bestaan ​​zonder de creatieve verbeeldingskracht van de vele kunstenaars die zich tot de oneindigheid van de ruimte aangetrokken voelden.

Het inspireert ons! 

De ruimte inspireert ons enorm. Het brengt ons in beweging. Het laat ons van alles voelen. Het drijft ons aan om het te (willen) ontdekken en op avontuur te gaan. Plus ons af te vragen wat we niet kunnen zien. Space luistert naar de dromen en wensen die we aan niemand anders vertellen. De grenzeloosheid van de ruimte herinnert ons eraan dat er geen einde aan onze mogelijkheden komt en dat er op zich geen plafond bestaat om onze prestaties af te dekken. 

Eerlijk gezegd verdient NASA daarom veel meer aandacht dan het in werkelijkheid krijgt. Maar volgens de NASA zelf is dit de reden waarom we zo door space geobserveerd zijn: 

Mensen worden gedreven om het onbekende te verkennen, nieuwe werelden te ontdekken, de grenzen van onze wetenschappelijke en technische grenzen te verleggen en dan nog verder te gaan. Het ongrijpbare verlangen om de grenzen van wat we weten en waar we zijn geweest te verkennen en uit te dagen, heeft onze samenleving al eeuwenlang voordelen opgeleverd. 

Misschien gaat jouw liefde voor de ruimte enkel zo ver als het kopen van een sterrenhemel LED lamp dat met kant-en-klare sterren, planeten en sterrenstelsels uitgerust is. Wij van Kabel-Mania hopen echter dat de bovengenoemde redenen van bewondering voor het universum jou echt buiten je raam kijken aanmoedigt. Want als je ‘s nachts naar de naakte sterrenlucht kijkt, neem dan zeker even de tijd om je eigen persoonlijke stukje oneindigheid te waarderen dat op jou neerkijkt. 

Bronnen: hercampus & nasa

SPACE