Een blessure door een overbelasting, vaak ook wel een verrekking genoemd, wordt gedefinieerd als een verwonding aan een pees of spier. Deze soorten blessures kunnen van mild tot extreem variëren. En kan soms zelfs betekenen dat jouw pees of spier een gedeeltelijke of volledige scheur heeft.

Deze blessures worden van mild tot ernstig ingedeeld: 

1e graads (milde overbelasting): de spier is overbelast en er zitten kleine scheurtjes in de vezels. De pijn is mild, maar er kan toch een zwelling aanwezig zijn. 

2e graads (matige overbelasting): de spier of pees is overbelast en verschillende vezels zijn gescheurd. Er is niet een volledige scheur in de spier, maar er kan wel een matige pijn en zwelling gepaard gaan met een grote gevoeligheid, blauwe plekken en beperkte mobiliteit. 

3e graads (ernstige overbelasting): Er treedt hierbij vaak een ‘knal’ sensatie op tijdens zo’n blessure. De meeste spiervezels zijn gescheurd of er is een volledige scheur in de spier. Pijn, blauwe plekken, gevoeligheid, zwelling en beperkte mobiliteit zijn veelal aanwezig. Er kan zelfs een ‘deuk’ of ‘gat’ zijn!

Wat veroorzaakt zo’n blessure? 

Een overspanning treedt op wanneer een persoon een overmatige druk op de spieren uitoefent terwijl hij of zij doorgaat met normale dagelijkse activiteiten. Zoals werken, zware voorwerpen tillen of sporten. Personen met overgewicht hebben ook een hoger risico op blessures. 

De populairste lichaamsgebieden voor een verrekking zijn vooral de rug, benen (vooral je quadriceps en hamstrings), elleboog (bij atleten die tennis of golf spelen).

Het verschil tussen een verrekking en verstuiking 

Verrekkingen en verstuikingen klinken niet alleen hetzelfde, maar ze hebben ook vergelijkbare symptomen. Waardoor het soms moeilijk is om een onderscheid tussen de twee te maken. Het belangrijkste verschil tussen verrekkingen en verstuikingen is dat ze verschillende lichaamsdelen aantasten.

Verrekkingen hebben betrekking op een blessure aan jouw pezen of spieren. Verstuikingen verwijzen echter naar een blessure aan jouw ligamenten. Ligamenten zijn de dikke, vezelige weefsels die jouw botten met andere botten in je lichaam verbinden. Dat is anders dan een pees, want een pees verbindt een skeletspier met een bot. Wanneer een ligament verstuikt is, dan worden deze weefsels uitgerekt of gescheurd.

Hoe een verrekking te behandelen: 

Blijf op de been en vermijd vooral de overmatige fysieke activiteiten die druk op het gespannen gebied uitoefenen. Breng elke twee tot drie uur ongeveer 20 minuten per keer wat ijs aan. Je kunt de zwelling ook verminderen door het getroffen gebied met een elastisch compressieverband in te wikkelen. Als laatste zou je het geblesseerde gebied indien mogelijk, maar vooral ‘s nachts, boven jouw borstniveau kunnen brengen.

Het gebruiken van accessoires voor de blessure 

Veel van de blessures die met een spieroverbelasting verband houden kunnen door het gebruik van een speciale beschermer verminderd worden. Deze banden of braces helpen het gewricht te ondersteunen en bevorderen een goede functie en beweging. Waardoor er een verdere schade voorkomen wordt. 

Verstuikingen, verrekkingen, gewrichtsdislocatie, peesscheuren of zenuwbeschadiging kunnen allemaal met behulp van braces van Kabel-Mania geholpen worden.

Wanneer moet je contact met jouw arts opnemen? 

Verstuikingen en verrekkingen kunnen plotseling optreden of zich in de loop van dagen, weken of maanden ontwikkelen. Als iemand continu aan risicofactoren wordt blootgesteld, dan is de kans groter dat hij of zij een verstuiking/verrekking krijgt. Denk hierbij ook aan een Repetitive Strain Injury (RSI). 

Als jouw symptomen echter niet verminderen door ze zelf te behandelen, dan is het misschien de hoogste tijd om naar een arts te gaan. Raadpleeg jouw arts zeker als je een van de volgende symptomen ervaart: 

Koorts of koude rillingen / pijn en zwelling die niet afnemen en zelfs verslechteren / als het getroffen gebied er misvormd uitziet / het ervaren van tintelingen of gevoelloosheid in het verstuikte gebied. 

Bronnen: o.a. osgpc, ehs.ucmerced & ergo-plus

BLESSURES